Nu pot sa meditez! (Vesti bune: 3 mituri neadevarate despre meditatie)
“Nu pot sa meditez! Imi este imposibil sa stau nemiscat(a) si sa ma gandesc la… nimic (!)… timp de 30 minute pe zi. Asta e doar pentru yoginul din varful muntelui!”
Da, te inteleg perfect!
Si mie, cand ma gandeam la meditatie, imi aparea la comanda in minte imaginea unui yoghin invelit intr-un cearsaf, in pozitie lotus, cu degetul mare si cel aratator in gyana mudra, levitand intr-un glob de lumina. Aceasta imagine transforma meditatia automat in ceva inaccesibil pentru mine, omul de rand. (Despre mudre si mantre intr-o postare viitoare).
Alternativa era desigur sa ma reped sa fac glumita rasuflata “meditezi la nemurirea sufletului”, care sugereaza ca stai degeaba, pierzi timpul, “o arzi aiurea” (freci menta). Aceasta expresie transforma meditatia in ceva complet neproductiv si, deci, de evitat, caci, asa cum spune Buni, “daca stai, iti sta norocul”.
Dar iata ca meditatia nu este nici inaccesibila, nici neproductiva, din contra!
Studiile (cercetatorii britanici, din nou?) arata ca aceasta practica:
- Imbunatateste concentrarea si memoria (deci economisesti timp)
- Relaxeaza si reduce stresul (cine are nevoie, mana sus)
- Creste toleranta, acceptarea si nivelul fericirii
- Imbunatateste relatiile (inclusiv pe cea cu propria persoana – parampampam!)
- Fortifica sistemul imunitar si imbunatateste sanatatea per total
- Incetineste imbatranirea (unde ma inscriu?)
Ba mai mult – ceea ce ma convinge pe mine si mai tare – oamenii de succes, fie ca sunt ei atleti care detin recorduri mondiale, CEOs ale celor mai tari companii sau thought leaders recunoscuti la nivel international, mai toti au impartasit faptul ca mediteaza zilnic.
Meditatia este un obicei testat, aprobat si recomandat de cei cu performante ridicate in fiecare arie din viata.
Din experienta proprie iti pot spune ca meditatia iti ridica ceata de pe creier si iti ofera claritate, ca in meditatie poti scoate la iveala raspunsuri si ca prin meditatie regasesti liniste, detensionare si o dulce pace interioara. Te ridici din meditatie mai odihnit, mai prezent, mai rabdator, mai intelept, mai plin de resurse pentru a obtine ceea ce iti doresti si cu o perspectiva mai buna asupra vietii si lumii care te inconjoara.
Te-ai convins ca merita incercat?
Daca da sau in caz ca erai deja convins(a) insa te-ai lovit de niste obstacole, hai sa demitizam trei conceptii gresite despre ce inseamna sa meditezi.
- “Nu am voie sa ma gandesc la nimic in timp ce meditez.”
Mult succes cu asta! … caci este imposibil sa nu te gandesti la nimic.
Diferenta este insa ce faci cu gandurile care apar (param-pampam). Imagineaza-ti ca ai doua minti: mintea “ganditoare” si mintea “observatoare”. In momentul in care meditezi, ideea este sa intri in mintea observatoare si sa privesti gandurile ca pe un slideshow care se deruleaza pe dinaintea ta, fara sa te afecteze direct, fara sa te absoarba – tu ramai separat(a) de imaginile care ruleaza.
In momentul in care ai simtit ca ai fost absorbit(a) de o imagine, te retragi din nou in starea observatoare. Nu-ti face probleme, e atat de normal sa ne lasam absorbiti, dar vei vedea ca se va intampla din ce in ce mai rar si ca vei ajunge sa pastrezi starea de liniste si neutralitate tot mai mult, iar sentimentul acela de liniste interioara este nepretuit!
- “Trebuie sa meditez macar 15 minute, ca sa se cheme ca am meditat.”
Cine decide acest lucru? Doar tu decizi, iar eu iti spun ca doar sa inchizi ochii timp de 30 secunde si sa inspiri si expiri adanc de 3 ori se cheama meditatie. De ce? Pentru ca simpla concentrare asupra respiratiei te detaseaza, te linisteste si te conecteaza cu sinele tau adevarat. Te invit sa incerci si sa observi cum ti se schimba perspectiva asupra situatiei in care te afli prin simpla respiratie controlata. (Despre respiratie ca instrument al tau magic intr-o postare viitoare – inscrie-te la newsletter!).
- “Trebuie sa stau nemiscat(a) cand meditez.”
Normal ca te-ai desumflat daca ai crezut ca trebuie sa fii stana de piatra cand meditezi!
In primul rand exista practici precum “meditatie in mers” (walking meditation).
In al doilea rand, o meditatie foarte buna pentru incepatori este cea in care te concentrezi pe o miscare a corpului, pentru a focaliza gandurile (despre cele mai buna exercitii de meditatie pentru incepatori in postarea de saptamana viitoare).
In al treilea rand, unii dintre noi obtin beneficii de tip meditatie cand croseteaza, cand mangaie o pisica, cand fac o baie fierbinte sau cand spala vasele. Ideea este sa te relaxezi, sa te detasezi de mintea-maimuta (monkey-mind) care sare din gand in gand, cand in trecut, cand in viitor, sa te conectezi la momentul prezent si la tine insuti/ insati.
Asadar, am dreptate ca ai meditat deja fara sa iti dai seama?
Iti propun pentru inceput sa iti pui alarma de durata de 1 min si jumatate, ideal dimineata ca sa incepi ziua bine si sa urmezi acesti 5 pasi simpli:
- Te asezi confortabil in sezut, cu spatele drept sprijinit de ceva (perete, spatar, marginea patului)
- Inchizi ochii
- Relaxezi muschii din corp (incluzand limba sa nu atinga cerul gurii, umerii relaxati, bratele si picioarele grele)
- Incepi sa inspiri si sa expiri adanc si sa numeri respiratiile pana la 10 (1-inspira, 2-expira, samd),
- Ia-o de la capat cand ai ajuns la 10. Repeta respiratiile si numaratoarea pana cand suna alarma.
Bravo, tocmai ai meditat!
Poate la inceput nu vei simti nimic si acest lucru e OK! Nu e nicio graba si nicio presiune, totul se va petrece in ritmul tau. Ritmul tau este exact de ceea ce ai nevoie. Si exercitiul este mama invataturii (si tatal ei). Lasa-te purtat de practica meditatiei si nu forta nimic. Ai incredere ca in rest, totul va veni de la sine.
Cu timpul vei simti o liniste placuta si ancorare in realitate. Crede-ma ca in orice caz vei pasi altfel in lume in zilele cand meditezi.
Propune-ti sa meditezi cateva minute (e alegerea ta) in fiecare zi timp de o saptamana. Pentru inceput. Si vezi cum te simti.
Iar saptamana viitoare iti voi propune cateva modalitati de meditatie. Inscrie-te, daca vrei sa primesti notificare.
Pe data viitoare!
Aurora
February 4, 2018 at 1:17 pmStiu despre beneficii, dar mi s-a parut intotdeauna greu sa stai asa, fara sa te gandesti la nimic. Dar din cate explici tu, pare simplu. Incep si eu. Te tin la curent cu rezultatele. 🙂