a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

    No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Yoga & Meditatie  > Sa-ti fie meditatia usoara (3 trucuri neasteptate)

Sa-ti fie meditatia usoara (3 trucuri neasteptate)

Daca tot te-am convins (definitiv si irevocabil) cat de benefic este sa meditezi si am desfiintat miturile limitative despre meditatie in articolul anterior, nu mai ai nicio scuza sa nu incepi…

‘Asta s-o crezi tu, Diana!’

Glumesc, bineinteles, pentru ca ai nevoie de o perioada de timp pentru a instaura un obicei nou. Unii zic 21 de zile, altii mai precauti 28 de zile.

Eu (ca sa nu cumva sa tac) zic ca nu vei stabili niciun obicei pana cand nu-i vei simti beneficiile. ‘Daca si numai daca’, cum zicea profa de mate.

Altfel spus, vei stabili un obicei cand fie iti aduce placere (sub orice forma: liniste, distractie, evolutie, etc.), fie te ajuta sa eviti durere (de orice fel: fizica, psihica, emotionala).

Cum ti se pare asta?

TOATE obiceiurile tale indeplinesc una din conditiile de mai sus (dau premiu pentru un anti-exemplu).

Asadar, tu vei incepe sa meditezi regulat, atunci cand vei simti beneficiile pe pielea ta. Si atunci nu va mai fi ceva ‘de bifat de pe lista’, ci un mod de viata. Pur si simplu… va fi (ah, iubesc acest stadiu!).

Ceea ce insa depinde de tine (‘de ce iar depinde ceva de mineee?’), este sa acorzi o perioada de timp pana cand ajungi sa simti beneficiile. Ai putintica rabdare cu TINE si cu practica ta. Esti unde trebuie sa fii acum. AI INCDREDERE IN PROCES.

Si, lasand bla-bla-ul la o parte, am 3 trucuri pentru tine, ca sa-ti fie meditatia usoara.

Citeste pana la capat, caci al treilea e preferatul meu.

  1. Fa sa-ti fie caldut, calm, confortabil.

Pfii, ce aliteratie reusita! Hahaaa…

Ideea este sa ai o temperatura placuta in camera in care meditezi. Este cu adevarat neplacut sa iti fie prea frig sau prea cald.

Am incercat eu odata intr-o camera neincalzita si nu simteam decat ca am degetele inghetate… mult succes in conectarea cu sinele interior, mai ales la inceput!

E adevarat ca, odata cu trecerea timpului, se petrece ceva ce se numeste ‘retragerea simturilor’, adica vei ajunge sa percepi mai mult realitatea interioara, decat factorii (e.g. sunetele) din exterior. Dar pana atunci, sa ne cream spatiul care sa ne sustina.

Evita distragere din exterior: voci, sunetul masinii de spalat, zgomotul de masini, cei dragi facandu-si de treaba prin zona. Asa ca alege momentul zilei si locul cel mai potrivit. Fii creativ(a), de exemplu foloseste casti.

Preferi lumina puternica soarelui sau o atmosfera mai intima cu lumina difuza? Dupa cum iti asterni, asa meditezi.

Si foarte important: evita haine incomode, care te strang sau deranjeaza. Alege materiale moi, placute, in care te simti bine.

Foloseste perne, patura si orice altceva doresti, atat vreme cat spatele este drept – un canal neintrerupt de energie.

TU STII cel mai bine

Ce e bine pentru tine.

(Romanul s-a nascut poet…)

  1. Ambianta si atmosfera care te inspira

Cand intri intr-o biserica, mirosul de tamaie si lumina printre vitralii iti dau un anumit sentiment.

Cand intri intr-un restaurant, asezarea meselor, decoratiunile si muzica de fundal te inspira intr-un fel.

Sugestia pe care doresc sa ti-o fac este sa creezi un ritual simplu si usor de pus in practica in jurul meditatiei. Mie imi place foarte mult atmosfera data de lumanari aromate, betigase parfumate, uleiuri esentiale.

Dar poate tie iti place sa dai drumul la o muzica instrumentala sau sunetul de valuri pe fundal.

Ce te inspira PE TINE la meditatie si relaxare?

  1. E nevoie sa incordezi, ca sa poti relaxa’.

Asta imi place la nebunie! Ideea e ca daca iti incordezi muschii si apoi ii relaxezi, e muuult mai usor sa stai linistit(a) in meditatie.

In yoga practicam ‘asana’, adica posturi si apoi ne asezam in meditatie, dar poti face orice iti incordeaza muschii, iti creste ritmul respiratiei si iti pune sangele un pic in miscare: 10 jumping jacks, 5 genoflexiuni, stat in plansa 15s.

Preferata mea: inspira si incordeaza-ti pumnii, ridica umerii la urechi, intareste abdomenul si stramba-te incordandu-ti muschii fetei si apoi expira cu putere pe gura relaxand pumnii, bratele, umerii, abdomenul, fata. Fa asta de 3 ori. Aceasta incordare-relaxare te ajuta sa ‘te asezi si adancesti’ in meditatie cu usurinta.

Esti gata, poti incepe.

Meditatia e o placere. Rasfata-te cu ea, ca meriti!

Stai aproape pentru 3 tipuri de meditatie pe care sa le incerci.

Pe curand!

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.