a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

    No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Yoga & Meditatie  > Yoga te ajuta sa slabesti (5 moduri la care precis nu te asteptai!)

Yoga te ajuta sa slabesti (5 moduri la care precis nu te asteptai!)

Tot aud carcotasi (dragalasi) care spun ca yoga nu te ajuta la slabit. Pe langa faptul ca depinde foarte mult de tipul de yoga (power, hatha, yin/ deep stretch, in camera incalzita sau nu, etc.), exista niste trasaturi comune ale tuturor felurilor de yoga, care te ajuta mai mult sau mai putin direct sa slabesti. OK… poate nu si beer yoga, hahahahaaa!

Iata cum yoga te ajuta in procesul de slabit:

1. Rasuciri digestive (digestive twists)
Rasucirile trunchiului ajuta foarte mult la masarea organelor interne si la digestie, ca sa nu mai vorbesc de detoxifierea organismului. De asemenea, in multe alte pozitii organele (inclusiv cele digestive) sunt compresate (child’s pose, etc.), iar cand iesi din postura, sange proaspat si plin de nutrienti curge inspre ele. O digestie si eliminare buna contribuie la buna functionare a organismului, inclusiv la slabit. Pam-pam!

2. Muschii ard grasime (muscle burns fat)
Cu cat ai mai multi muschi, cu atat arzi mai multe calorii (unde semnez pentru asta?). Yoga tonifica, defineste si intretine musculatura si (bonus!) o alungeste in mod minunat, feminin si sexy. Sa mi-aratati pe cineva care nu-si doreste asta…

3. Pace si prezenta
Inversiunile – cand nivelul inimii e deasupra nivelului creierului, de exemplu in aplecare inainte – sangele curge spre creier, ceea ce iti ofera claritate in gandire. Exercitiile de mindfulness si meditatie care fac parte din yoga (‘simte fiecare punct de contact al corpului cu salteaua’, ‘concentreaza-te pe senzatia din soldul care se deschide in pozitia soparlei (lizard pose)’, ‘relaxeaza maxilarul inferior’) te ancoreaza in prezent. Crede-ma ca atunci cand esti linistita si prezenta, conectata cu senzatiile din corpul tau, vei face alegerile culinare care iti hranesc corpul, in loc sa ii faca rau. Intreaba: ‘Corpul meu drag, de ce ai nevoie ca sa prosperi?’, si ti se va raspunde: ‘De o supita de legume, multumesc!’.

4. Relaxare si stare de bine
Yoga si stretching-ul elibereaza endorfine in corp – de aceea te simti asa zen dupa o clasa. Multe dintre noi (eu sigur!) mancam pe fond emotional, i.e. cand dorim, fie sa amortim un sentiment neplacut (frica, stres, singuratate, deznadeje, agitatie, furie), fie sa obtinem un sentiment placut (confort, conectiune, sentimentul de ‘acasa’ sau de ‘copilarie’, etc.). Prin yoga atingi in mod firesc o stare de bine (endorfine zic), iar atunci nevoia de a manca pentru a atinge un sentiment dorit sau a acoperi un sentiment naspa/ aiurea/ cam nasol, nu mai exista… hurray! Sau bine zis… phew!

5. Somn, somn, sforrr
E deja bine stiut ca lipsa de somn e corelata cu cresterea in greutateee! Nici nu ma mai obosesc sa mai argumentez, ca sunt studii peste studii care atesta acest lucru, dadadaaa. Exercitiile de respiratie (o sa vorbim mai detaliat intr-o postare viitoare) te transpun in stadiul de ‘odihna si digestie’ (rest & digest). Adica te linistesc si pregatesc pentru somn. De aceea dormi asa bine dupa o clasa de yoga. Mai multa yoga => somn mai odihnitor => scadere in greutate :). Simplu.

Intrebari? Nedumeriri? Comentarii? (Hahahaaa)… Ne vedem la yoga!

Dupa mine (nu ca m-a intrebat cineva), iar aceasta este o parere personala si fiecare alege ce i se potriveste, cea mai buna combinatie e:

  • HIIT (high intensity interval training) sau cardio (alergat, biciclat, etc., adica ceva care sa iti puna sangele in miscare, sa iti ridice pulsul si sa te faca sa transpiri)
  • Cu un pic de ridicat greutati (optional)
  • Si cu yoga, atat pentru tonifiere, cat si stretching, inversiuni, rasuciri digestive si meditatie/ mindfulness

E combinatie rupta din rai. Dar oricare luate separat sunt super bune si din suflet te felicit si admir pentru fiecare minutel rupt din programul tau incarcat pe care il dedici corpului si sanatatii tale.

Ce vei face pentru tine si corpul tau saptmana aceasta?

Ti-am mai zis ca esti un rock-star? Multe aclamatii si imbratisari de la mine pentru tine!

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.