Iubirea de sine miroase a levantica si ylang-ylang (5 conceptii gresite despre iubirea de sine)
De ce a levantica si ylang-ylang? Pentru ca levantica linisteste si calmeaza, iar ylang-ylang da energie.
A te iubi pe tine iti ofera o combinatie de pace interioara cu vitalitate si pofta de viata. A te iubi pe tine inseamna decizii bune si inspiratie sa-ti transformi dorintele in realitate. Cand te iubesti pe tine atragi oameni spre tine, esti un exemplu de urmat, iar ceilalti vor sa fie in prezenta ta.
Nu-i asa ca suna… de la extraordinar in sus?
Si… ce te opreste sa te iubesti? Pun pariu ca vine din felul in care am fost crescute, din niste conceptii sau concluzii (gresite) trase din experientele prin care am trecut cu toate si din vorbe intelepte (!?), cum ar fi ‘dragostea de sine nu miroase-a bine’ [moment de dat ochii peste cap].
MAREA greseala pe care o facem vine in primul rand de la definirea iubirii de sine.
Iubirea de sine nu este ingamfare, mandrie, superficialitate sau atitudine de superioritate – astea nu ne plac nici noua! O persoana care se iubeste este o persoana care se asculta, se respecta si se accepta si IN ACELASI TIMP ii asculta, respecta si iubeste pe cei din jur.
Si daca tot suntem pe aceeasi lungime de unde asupra definitiei, ia sa venim de hac impreuna unor conceptii gresite despre iubirea de sine.
- Iubirea de sine = Egoism
Asta e cea mai frecventa…. de aceea am si ales titlul.
De multe ori, cand renuntam la noi, la dorintele si nevoile noastre, asteptam de la ceilalti sa faca la fel si fie:
- Suntem dezamagiti cand nu o fac, simtim ca nu suntem demni de dragostea lor SAU
- Devenim plini de resentimente si regret ca am renuntat la ceea ce doream sa facem de fapt
In ambele cazuri, prin aceste sentimente care se nasc (dezamagire, indoiala, indignare, regret), avem de pierdut noi, are de pierdut persoana in cauza si are de pierdut relatia noastra.
Ba mai mult (si aici te provoc putin), iubirea de sine este de fapt un act care te ridica atat pe tine, cat si pe cel de langa tine: in momentul in care te iubesti si te respecti pe tine, ii oferi si celuilalt permisiunea sa faca la fel.
Param-pam-pam!
Iar daca de fapt nu doresti sa ii oferi aceasta libertate, atunci putem vorbi despre atasament sau dependenta… Deci? Ti se mai pare iubirea de sine egoism? Asa zicea si eu…
- Iubirea de sine = Neglijarea celorlati
Din contra! Cand ai grija de tine, ai grija ca ceea ce numesc eu ‘cupa’ ta sa fie plina, atunci ai mult mai mult de oferit celorlalti.
Nu poti oferi dintr-o cupa goala. Dar poti oferi cu drag si darnicie dintr-o cupa plina.
Sa iti dau un exemplu:
- Cand te simti bine, plina de energie, parca ai resurse de iubire pentru tot Universul, dar…
- Cum actionezi cand te simti stresat, coplesit, la capatul puterilor? Probabil te rastesti la tanti de la magazin ca nu plateste mai repede, te demobilizeaza un email si raspunzi pe masura, nu ai rabdare cu persoana iubita, mama sau copiii tai si… adio resurse de iubire pentru intreg Universul.
Ai grija de tine si umple cupa prin acte de iubire pentru propria persoana, ca sa ai de unde da si la altii.
- Iubirea de sine = A fi cu nasul pe sus
Conform definitiei de mai sus, iubirea de sine inseamna sa te pui pe tine pe primul loc, ceea ce e diferit de ingamfare. Inseamna a actiona dintr-o stare de incredere, calm, siguranta, impacare si… iubire.
Esti singura persoana responsabila pentru fericirea ta. Nu parintii, partenerul de viata, angajatorul sau terapeutul.
Sa mai zic o data.
Doar tu esti responsabil de fericirea ta, nu parintii, nu partnerul de viata, nu angajatorul, nu terapeutul.
Doar tu iti cunosti cu adevarat nevoile si dorintele si doar tu poti cu adevarat sa ai grija ca ele sa fie indeplinite. Fie prin tine sau prin ceilalti (a caror actiuni de fapt tot de la tine pleaca, dar despre asta vorbim cu alta ocazie).
- Iubirea de sine = Suferinta celorlalti
Aceasta este mentalitate de insuficienta si resurse limitate. E ca si cum ai spune ca daca eu sunt fericita, tu ai mai putina fericire la dispozitie sau iubirea e o resursa limitata, deci daca exista multa iubire intr-un loc, atunci in alta parte se scade nivelul Iubirii. E absurd, nu?
Aminteste-ti ca ce e bine pentru tine, e bine pentru Univers. Putem fi cu totii fericiti in acelasi timp, ba chiar m-as avanta sa spun ca energia pozitiva data de iubirea de sine ii ridica si pe cei din jurul tau: ‘Oare cum de e asa plina de viata si zambitoare mereu? Vreau si eu!’ Iar ei vor invata de la tine si iti vor urma exemplul.
- Daca ma pun pe mine pe primul loc, ceilalti nu ma vor mai iubi
Cand te pui pe tine pe primul loc, ceilalti te iubesc si mai mult. Cand te iubesti, esti plin de incredere, esti atragator, radiezi energie pozitiva si esti inspirat, impacat si implinit. Cui nu-i place sa fie in preajma ta cand esti asa?
Partea frumoasa e ca in acea stare ai acces la resurse interioare nelimitate si ai de unde oferi si celorlalti. Da, te vor iubi si mai mult.
In plus, cand te iubesti pe tine, stii ca esti demn de iubire. Universal nu va face decat sa iti confirme acest lucru. Cum? Prin oameni care te iubesc. Ah, ce frumos!
Ramai pe fir, caci vom vorbi despre cateva semne ca nu te iubesti suficient si despre o serie de acte de iubire de sine, deci inscrie-te la newsletter in josul paginii.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.