a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

    No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Sanatate & Stare de Bine  > Vreau sa fac mai multe, in mai putin timp – 7 trucuri neobisnuite de productivitate

Vreau sa fac mai multe, in mai putin timp – 7 trucuri neobisnuite de productivitate

Lasa-ma sa ghicesc: ai o lista luuunga de treburi si simti cum te coplesesc toate. Te simti prins(a) intre job, poate activitatile cu copiii, viata sociala si lucrurile pe care vrei sa le faci pentru TINE, pentru starea ta de bine, pentru sufletul tau.

Te inteleg prea bine…

Asa ca am adunat 7 sugestii neconventionale de crestere a productivitatii, pe care le-am invatat de la thought leaders pe care ii urmaresc (probabil peste 20 la numar de-acum…).

Dar… te avertizez: acesta nu este un articol despre intocmire de listute (desi eu sunt mare fan si am multe multe listute), nici despre reducerea timpului petrecut pe platformele social media. Stiu ca stii deja toate aceste lucruri. Acest articol este despre implementarea unor obiceiuri care sa te faca sa te concentrezi pe ce e important SI ce iti aduce sentimentul de implinire pe care il meriti (da, e dreptul tau nastere, obisnuieste-te cu ideea).

Sa incepem, asadar…

 

1. Dormi cu 30 min mai mult in fiecare noapte, decat o faci acum (Brendon Burchard)

“Poftiiim? Eu nu am timp acum si tu vrei sa dorm MAI MULT?”

Da, exact. Somnul este cel mai de pret cadou pe care ti-l poti oferi. Lipsa somnului m-a procopsit pe mine cu probleme serioase de sanatate, pe care le voi impartasi cand voi avea curaj.

Cand dormi suficient, creierul are mai mult timp sa se recupereze, te concentrezi mai bine, faci lucrurile mai repede SI alegi constient in ce investesti timp. Deci, sforrr…

 

2. Lucreaza in incremente de 50 min cu 10 min pauza (Brendon Burchard si… prietena mea Sanziana Marcu ️)

Mi-o amintesc pe Sanzi spunand ca la ea functioneaza foarte bine inca din clasa a 8a sau a 9a… stia ea ce stia!

Studii arata ca te poti concentra bine timp de 50 min si apoi ai nevoie de o pauza. Nu am facut parte din acele studii, DAR am auzit de prea multe ori ca sa nu incerc. Setez alarma, ma concentrez pe ce am de facut timp de 50 min si apoi ma ridic, ma plimb, ma duc la baie, etc. si apoi revin la ce facem. Incearca, n-ai nimic de pierdut.

 

3. Fa lucrurile cele mai importante lucruri cand te concentrezi cel mai bine (toata lumea zice)

Cred ca e de la sine inteles. Pentru mine, cea mai productiva parte a zilei e dimineata, cand pot face lucrurile repede si bine. Si stii ce? Chiar daca nu ajung sa tai totul de pe lista, deja am facut lucrurile cele mai importante lucruri, deci sunt multumita (si se elibereaza hormonul fericirii dopamina). E incredibil cate lucruri ‘neimportante’ facem, care nu fac nicio diferenta in viata noastra. Pe acelea, lasa-le la final.

 

4. Decide asupra duratei unui ‘activitati’ si dubleaz-o (Nisha Moodley) 

Ca sa eviti frustrarea ca nu ai indeplinit un lucru in timpul alocat, aloca-i mai mult timp. Avem tendinta sa subestimam timpul necesar pentru a indeplini lucrurile. Vei spune ca e un lux sa setezi mai mult timp, insa crede-ma ca asa vei elimina activitatile nenecesare, vei evita frustrarea si vei simti satisfactie cand o ‘activitate’ iti va lua mai putin decat te-ai asteptat. Seteaza-te pentru succes!

 

5. Intreaba-te “care este ‘de ce-ul’ meu?”, adica care este motivul principal in spatele actiunilor tale (Nisha Moodley)

“Staaaai putin! Ce are asta de a face cu productivitatea?” Pai, are de a face cu idea de a simti fericire si implinire cu ceea ce faci.

“Ce ma motiveaza sa fac ceea ce fac” te reconeteaza cu intentia ta adanca si adevarata, aliniata cu sinele tau. Vei fi muuult mai productiv(a) cand realizezi lucrurile dintr-o intentie clara. Atunci procrastinarea apartine trecutului.

 

6. Raspunde la intrebarea: “Ce m-ar face mandru/a azi?’ si alege 5 lucruri pentru ziua respective (Nisha Moodley & Gabby Bernstein)

Super puternica practica asta! Intrebarea te ajuta sa elimi activitatile nenecesare. Gabby sugereaza sa alegi 5 lucruri la inceputul fiecarei zile, pe care sa te concentrezi. Inceteaza sa mai adaugi prea multe activitati la listuta ta deja foarte lunga!

Actiunile focusate si cu scop si intentie bine definite sunt raspunsul pentru productivitate. Timpul tau nu va mai parea niciodata pierdut sau invetit aiurea.

 

7. Nu mai spune niciodata “nu am timp” (Diana Firican) 

Aceasta persoana deosebita are atata dreptate… HAHAHAAA, glumesc!

Daca ai convingerea ca e suficient timp, aceasta va deveni realitatea ta. ESTE suficient timp! Ai tot timpul de care ai nevoie ca sa faci lucrurile pe care vrei sa le faci. Schimba-ti convingerea si spune mereu DA lucrurilor care sunt importante pentru tine. Nu bloca energia cu “nu”, ci spune “da” si vei gasi o cale. Eu sunt dovada vie sa acest lucru functioneaza. Aud de multe ori intrebarea: “cum reusesti sa faci atatea lucruri?”.

Explicatia e ca eu imi controlez timpul si nu invers. Am tot timpul pe care aleg sa il am.

Ai tot timpul pe care decizi sa il ai pentru lucrurile care sunt importante pentru tine si pe care vrei sa le faci!

Mai citeste odata.

Sa ai multa productivitate si bucuria de care e insotita!

 

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.