a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

    No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Sanatate & Stare de Bine  > De ce e ilogic sa iti faci griji – articol pentru oameni rationali

De ce e ilogic sa iti faci griji – articol pentru oameni rationali

Grijile sunt ca un balansoar, iti dau ceva de facut, dar nu te duc nicaieri.” (Glen Turner, citat de Van Wilder, daca mai tii minte filmul).

 

Buna inGRIJoratule sau inGRIJorato! Bine ai venit la cursul de demitizare a grijilor, curs obligatoriu din programa vietii.

 

Nu-ti face “griji”, o sa te descurci de minune si o sa promovezi cu lauri, caci este atat de simplu si “curat” principiul descris mai jos, ca nu vei mai vedea cale de intoarcere. Suna promitator?

 

Daca e cineva pe lumea aceasta care sa inteleaga ce inseamna sa iti faci griji non-stop, aceea sunt eu. Iata cateva exemple:

  • “nu aud ceasul si intarzii”
  • “o sa uit sa cumpar ceva”
  • “nu sunt bine pregatita pentru prezentare si o sa ma fac de ras”
  • “am ceva intre dinti”
  • “nu o sa ma placa X sau Y”
  • “o sa fie vremea nasoala cand merg in vacanta”,
  • “cine stie ce nenorocire i s-a intamplat unui prieten pentru ca nu a raspuns la telefon”
  • “o sa ma imbolnavesc de boala Z”
  • “o sa mor nemaritata”
  • “o sa regret etern decizia pe care am luat-o”

… toaaate acestea atarnau asupra mea ca un nor negru si greu, plin de amenintatoare precipitatii (a se citi transpiratie rece sau lacrimi de crocodil suferind).

 

O stare permanenta de alerta, agitatie, neliniste, nemultumire si mai ales lipsa de conectare la momentul prezent erau la ordinea zilei. Suna cunoscut?

 

Toate acestea, pana cand am citit in sfarsit ‘Puterea prezentului” de Eckhart Tolle (care sta in Vancouver ca si mine, deci e clar ca in acest caz conexiunea se face mai usor… hahahaaa). Aceasta carte, nu tocmai usor de digerat ca sa fiu sincera, mi-a deschis ochii in ceea ce priveste lipsa de sens a grijilor. Insa inainte de a intra in detaliu, as dori sa impartasesc cateva aspecte relevante.

 

A ne face griji ne sta, din pacate, in fire. Stresul a asigurat dintotdeauna supravietuirea speciei noastre, caci ne punea in garda fata de eventualele pericole ascunse prin tufisuri. Fie ca exista sau nu vreun semn ca ar trebui sa fim alerti, trebuia sa fim oricum, ca “Doamne fereste, nu se stie niciodata de unde apare tigrul sa ne muste de fund” (pardon). Iar noi am pastrat acest obicei, care in ziua de azi nu isi prea mai are rostul.

 

Traim cu impresia (constienta sau nu), ca daca ne facem griji suntem la adapost de pericole: “daca imi fac griji ca nu o sa ma sune iubitul, sigur o sa ma sune”.

 

Dar de fapt:
– realitatea ne arata ca de multe ori fie nu putem anticipa, fie nu putem controla un rezultat
90% din grijile noastre nu se adeveresc (ca in povestea “drobului de sare”)

 

Statistica cu 90% am aflat-o de la o prietena si desi nu pot valida stiintific acest procentaj, daca ma uit inapoi, nu pare sa fie departe de adevar. Tu ce zici?

 

Nu schimba postul, ca urmeaza explicatia logica de ce nu are rost sa iti faci griji… dupa pauza publicitara (glumesc).

 

Sa luam un exemplu: “imi fac griji ca nu voi lua job-ul“.

Exista doua posibile rezultate:
1. Iau job-ul
2. Nu iau job-ul

(Stiu, sunt un geniu!)

 

Revenind: in cazul in care iau job-ul, mi-am facut griji degeaba, pentru ca pana la urma l-am luat.

In cazul in care nu-l iau, s-a intampla din:
A. Motive pe care nu le pot influenta sau
B. Motive pe care le pot influenta

 

In cazul A, acestea pot fi: ceilalti candidati care au aplicat (poate unii interni sau cu experienta vasta si super-relevanta), preferintele subiective ale intervievatorului (poate ii amintesti de prima dragoste, care a fost o mare dezamagire), etc. Fie ca iti faci griji sau nu, nu poti influenta acesti factori. Deci nici in acest caz, grijile nu schimba rezultatul, deci nu au sens.

 

In cazul B, motivele pot fi: nu ai lucrat suficient la aplicatie, ai intarziat la interviu, ai crezut ca organizatia produce electrocasnice, cand de fapt produce biscuiti. In fiecare din acesta cazuri, faptul ca iti faci sau nu griji are efect zero (barat) asupra rezultatului. Singurul lucru care conteaza, sunt actiunile tale, doar ele pot influenta rezultatul. Poti sa-ti faci niste griji cat Everest la puterea Everest, acestea nu vor schimba rezultatul. Deci alegerea nu e ‘sa imi fac sau nu griji’, ci ‘sa actionez sau sa nu actionez’. 

 

Concluzia este ca exista doar urmatoarele reactii care au sens pentru momentul present:

1. Ma detasez de rezultat
2. Actionez

 

Grijile nu schimba cu nimic rezultatul. Singurul lor efect este ca iti creeaza o stare de disconfort in momentul prezent. 

 

Iar tu vei zice:

– ‘Dar Diana, faptul ca imi fac griji, ma face sa actionez’… poti actiona si fara sa-ti faci griji si rezultatul e acelasi. Actiunea nu se naste din griji, ci din dorinta de a lua job-ul.

 

– ‘Dar Diana, imi fac griji ca nu o sa ma descurc la interviu’… atunci fie te pregatesti daca consideri ca mai e nevoie, fie decizi ca te-ai pregatit suficient si ai facut ceea ce depindea de tine. Grijile nu pot influenta cum te vei descurca la interviu. 

 

– ‘Dar Diana, imi fac griji ca nu stiu daca m-am pregatit suficient’… pregateste-te pana cand simti satisfactie vis-a-vis de cat si cum te-ai pregatit. Crede-ma ca vei simti, vei sti din interiorul tau cand te-ai pregatit cat trebuie. Se numeste compasul interior si nu greseste niciodata.

 

In fiecare situatie, fa ce depinde de tine. Ai incredere ca rezultatul e exact ceea ce ai nevoie cel mai mult acum.

 

Asadar, a-ti face griji nu are sens, doar actiunile au. Uitandu-te inapoi, nu iti pare rau pentru momentele cand ti-ai facut griji? Alege sa le elimini din viata ta. Alunga norul greu si incarcat de precipitatii si lasa sa bata soarele.

 

Cum zice jamaicanul: “ya man, no broblem”. Acum asculta: “Don’t worry, be happy!

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.