13 obiceiuri care mi-au schimbat viata – tie care ti se potriveste?
Intrebare: ‘Acum pe bune, Diana, de ce m-ar interesa pe mine ce schimbari ai facut tu?’
Raspuns: ‘Pentru ca eu cred cu tarie in ideea de a te inspira de la altii. Eu cel mai mult invat prin si de la oamenii minunati din jurul meu. De la fiecare iau cate ceva si fac un cocktail cu ce mi se potriveste mie. Daca te inspira chiar si doar un obicei din cele de mai jos, poti considera ca misiunea este indeplinita!’
Sunt precisa ca sunt lucruri pe care doresti sa le schimbi in viata ta si obiceiurile tale, fie ca este sa scapi de fumat, sa mananci mai putine dulciuri, sa faci mai mult sport, sa citesti mai mult, sa dedici mai mult timp dezvoltarii personale, chiar sa ai mai multa rabdare cu ai tai… TOATE sunt la dispozitia ta sa le schimbi. Nu este niciun moment mai potrivit ca ACUM. Nu mai astepta ‘momentul ideal’, sa ai mai mult timp (sincer… cand se va intampla asta?), sa creasca copiii, sa termini proiectul de la servici, sa se alinieze astrele. Acum este momentul, ia decizia acum si incepe AZI (nu de luni, de la intai sau dupa ziua ta).
Trebuie sa recunosc ca sunt mandra de schimbarile pe care le-am facut. Dar trebuie sa mentionez ca mi-a luat un an, ca e un proces incet si ca lucrurile nu se intampla peste noapte. Fiecare pas in acea directie elibereaza hormonul fericirii dopamina.
Daca nu ai download-at e-book-ul gratuit despre hormonii fericirii si cum sa-i activezi cu usurinta, il gasesti aici:
[thrive_lead_lock id=’15496′]Descarca manualul gratuit![/thrive_lead_lock]
Dopamina te gratifica si te ajuta sa continui. Iar intr-o buna zi, noul obicei e parte din tine si nu mai reprezinta niciun efort sau gandire.
Cele de mai jos nu reprezinta sfat medical, ci ceea ce a functionat pentru mine, pentru cei din jurul meu si pentru cei pe care ii ascult in mod regulat pe internet. Citeste, evalueaza, incearca si vezi ce ti se potriveste.
Iar acum, cu permisiunea ta, voi insirui schimbarile pe care le-am facut un ultimul an.
1. Crestere: ascult podcast-uri, urmaresc video-uri, fac cursuri online dimineata in timp ce ma pregatesc pentru servici
Consider investitia in propria persoana o necesitate, dar in acelasi timp o consider o placere si un act de self-care (ingrijire a propriei persoane), pe care ti-l datorezi. Curiozitatea si deschiderea la nou au doar efecte benefice asupra vietii noastre.
Dimineata avem mintea limpede si receptiva la informatie noua, de aceea in timp ce pregatesc cafeaua, ma imbrac, fac dus si in timpul exercitiilor, dau drumul la podcast-uri, video-uri educative, cursuri (sunt ENORM de multe cursuri foarte bune si gratuite pe internet, mai ales de oamenii pe care ii urmaresc eu). Cum spuneam mai sus, daca raman cu un singur lucru, o singura idee sau invatatura pe zi, consider ca timpul investit a meritat.
Acestea au inspirat schimbarile pe care le-am facut si continua sa ma ajute enorm in viata. Si… reprezinta o sursa de inspiratie pentru AHArticole.
2. Somn mai mult
Desi parerile sunt impartite, cei mai multi specialisti recomanda intre 7,5 si 8 ore de somn pe zi (sau noapte). Am mai spus, la mine lipsa de somn a dus la probleme de sanatate, insa pe langa beneficiile asupra acelei “conditii”, celelalte beneficii sunt atat de evidente, ca inca ma minunez zi de zi: sunt mult mai eficienta, am mintea mult mai limpede, ma concentrez mai bine, am o dispozitie vizibil (sau simtibil) mai buna, mananc mai putin si mai sanatos, fac alegeri mult mai bune per total. Si nu te mai plictisesc cu beneficiile interne, cum ar fi refacerea multor functii ale organismului, care poate sunt mai vizibile pe termen mai lung. Dupa cum am descris in alt articol, dormind mai mult, de fapt economisesti timp.
3. Mers pe jos la servici
Inteleg ca aceasta nu este o optiune pentru multa lume. Insa ideea de a merge mai mult pe jos AFARA are mai multe beneficii (cel putin decat ma asteptam eu). E bun pentru statistica de pasi, HAHAHAAA, adica pentru activitatea fizica, dar de asemenea expunerea la lumina zilei si soare (vezi hormonii fericirii mai sus pentru detalii).
4. Sport zilnic
Am mai mentionat acest lucru probabil o sa-l mai mentionez (ca mi-s mandra tare). Acest obicei mi-a schimbat dispozitia, forma corpului, increderea in mine si perceptia asupra realitatii.
Eu am o tendinta naturala (si enervanta) catre negativism si melancolie. Mi se intampla sa ma trezesc dimineata si sa simt ca nimic nu are sens si ca nu vreau sa ma ridic din pat. Fara exceptie, dupa ce fac exercitiile de dimineata, viata arata altfel (endorfinele!). Sunt MULT mai bine dispusa si per total un om mai bun cu mine si cu ceilalti. Plus ca e ‘dragutz’ cand se inchide nasturele la fusta.
5. Ochelari si lentila care protejeaza impotriva luminii albastre
Aveam nevoie de ochelari de la varsta de 12 ani. Motivul pentru care nu am purtat: ‘nu arat bine cu ochelari’. Stiu, foarte matur. Cand m-a vazut doctorul ochiulist a zis: ‘nu stiu cum ai stat asa pana acum’. Acum port (arat ca scufita rosie din desenele ‘Two Stupid Dogs’).
Acum vad… in viitor! Pe deadupra lentila protejeaza ochiul de lumina albastra de la calculator, telefon, etc. care te oboseste. In mod normal ochiul ar trebui expus la o combinatie de lumina rosie si lumina albastra care respecta programul soarelui, lucru care nu se mai intampla in ziua de azi. Sunt mult mai putin obosita si nu mai am dureri de cap. Concluzia: iupiii!
6. Deodorant organic
Deodorantele folosite de vasta majoritate au aluminiu (si poate si alte metale) in ele, care au efecte negative asupra corpului (inclusiv asupra fatului, ceea ce e infricosator). Multe multe studii arata acest lucru, e nevoie doar de o cautare pe Google. Din fericire sunt tot mai multe optiuni mai naturale. Singura mentiune: alege unul care sa ti se potriveasca… mi s-a intamplat sa folosesc unul si sa… alung toti oamenii din jurul meu pe o raza de 1km…
7. Ulei de masline sau cocos pentru corp
Ca si in exemplul de mai sus, prefer optiunile naturale care au cel putin un efect la fel de bun ca scumpele creme de corp. Nu sunt chimist si nu pot aprecia ingredientele din creme, dar din tot ce am citit tot uleiurile naturale par solutia mai buna. Plus ca suspectez ca in rai miroase a ulei de cocos, prea e divin mirosul.
8. Apa calda
Am inlocuit ceaiul cu apa calda. Imi pica mult mai bine la stomac si simt cum ma ajuta la digestie. Eu beam multe ceaiuri de musetel pe zi… prea multe, iar aceasta schimbare a fost binevenita. Ceaiul, in cantitati rezonabile, poate efecte minunate si diverse, fara indoiala. Am notat acest nou obicei, pentru ca a acut un efect positiv asupra mea si pentru ca poate ti-ar putea fi de folos si tie.
9. Mai putine lactate
In urma unor analize, domnul doctor ne-a anuntat ca avem inflamatie in intestine si ca in acest caz, daca mancam lactate e ca si cum am pune gaz pe foc. Inflamatia are efecte negative asupra creierului si duce la multe probleme, de la anxietate, depresie la alzheimer sau dementa. Noi mancam lactate la fiecare masa (!), insa mare e puterea obiceiului. Acum nu mai cumparam deloc si mai gustam ocazional cand iesim in vizita sau in oras. Ne simtim excelent, digeram mult mai repede mancarea si… nu ne mai balonam. Te sfatuiesc sa faci un pic de cercetare ca sa intelegi ca lactatele nu sunt singura sursa de calciu, ca noi nu suntem meniti sa digeram lactate dupa laptele mamei si ca aceasta ideea ca lactatele sunt esentiale in alimentatia noastra ne-a fost indusa articial de producatori. Pam-pam!
10. Fara cola light & guma de mestecat
Amandoua erau nelipsite. Cel putin 1 sticla de 1/2 litru de cola light si cateva gume pe zi. Ambele contin aspartam, un indulcitor artificial, care printre muuultele efecte daunatoare, iti ameteste semnalele din creier care iti regleaza apetitul. Adica tu alegi cola light ca sa scapi de zahar, dar adaugi o substanta si mai daunatoare, care pe deasupra te face sa mananci mai mult. Buna afacere! Consumul de cola light si aspartam este asociat cu cresterea in greutate… si nu cu scaderea.
11. Fara dulciuri (!)
Aceasta este poate schimbarea schimbarilor. In toate discutiile despre nutritie, sanatate, scadere in greutate, stare de bine, functionarea optima a creierului, ZAHARUL este e premiant la alimente nocive. Am auzit o data, de doua, de noua, pana cand am hotarat: de ajuns. Nu mai intru in detalii, poti afla despre cum am reusit aici.
12. Curcubeul din farfurie
Eu si inorogii, hahahaaa! Sigur ai auzit de principiul de a manca fructe si legume de toate culorile curcubeului. Fiecare culoarea reprezinta un anumit nutrient bun pentru corp. Exista in zilele noastre multe teorii: sa mananci ce a mancat mama ta cand era insarcinata cu tine, sa mananci conform locului unde traiesti si in functie de sezon, sa te feresti de vegetalele stropite cu pesticide (dirty dozen sau ‘cele doisprezece infestate/ murdare’)… fiecare e liber sa aleaga in ceea ce crede. Pentru mine, o varietate in culorile mancarii ma inveseleste, imi trezeste creativitatea, imi gadila papilele gustative si ma face sa ma simt bine. Super!
13. 12-14 ore de pauza intre masa de seara si cea de dimineata
E foarte la moda aceasta practica in ziua de azi. Tot mai multi vorbesc despre beneficiile extraordinare asupra refacerii corpului, eliminarii celulelor bolnave sau batrane, starii de bine, capacitatii de concentrare, etc. ale acestei forme de post. La noi acest obicei este inca un formare, dar in zilele cand reusim senzatia din corp e minunata. Ca oricate din obiceiurile de mai sus, presupune timp si dedicare pentru a fi integrat cu totul in viata de zi cu si si a deveni natural. Dar toate cele de mai sus sunt dovada clara ca doar de tine depinde. Ceea ce este o veste extraordinara!
Concluzia
Cred cu toata fiinta in capacitatea noastra de a ne schimba. Fiecare dintre noi poate alege sa se schimbe in felul in care doreste.
Nu exista nu pot, exista doar nu vreau, cum zice Buni. Daca e ceva ce vrei sa schimbi in viata ta… ce mai astepti? Fa micro-pas dupa micro-pas, care insumati devin un salt catre noua si imbunatatita versiune a ta. Scuzele de genul ‘nu am gene bune’, ‘sunt delasatoare ca tata’, ‘nu am timp’, ‘contextul nu ma ajuta’ sunt exact asta: scuze. Daca ti-ai luat angajamentul, schimba. Daca nu, inseamna ca pur si simplu nu e suficient de important pentru tine.
E fascinanta puterea omului cand e folosita. Te poti schimba la 180 grade, iar partea si mai buna este: dupa ce ti-ai dovedit o data ca poti, nimic nu te mai opreste.
Tu ce obiceiuri bune ti-ai format? Care este urmatorul obicei bun pe care il vei introduce? Si… care este primul micro-pas in acest sens?
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.