a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

  No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Conexiune & Relatii  > 7 pasi catre iubirea de sine – pentru ca meriti

7 pasi catre iubirea de sine – pentru ca meriti

Ce inseamna sa ma iubesc pe mine? Cum se simte sa ma iubesc pe mine? Nu stiu…

Te nasti cu iubirea de sine sau o inveti? O inveti de la parinti, prieteni? Prin suferinta si greutati?

E incredibil cum viata ma testeaza de fiecare data cand scriu un articol… e ca si cum m-ar provoca: “ia sa vad, Diana, chiar aplici ceea ce predici?” sau “mai intai demonstreaza si apoi impartaseste din propria experienta”.

Si la fel de interesant este cum 3 persoane mi-au spus chiar azi: “pune-te pe tine pe primul loc”. Nu am cerut acest sfat, dar a venit. Intreit. De ce? De ce? De ce?

 

Voi fi, ca intotdeauna, autentica: imi vine de multe ori greu sa ma iubesc. Tine de perfectionism, tine de educatie, tine de cat de mult mi pasa in continuare de parerile, dorintele si asteptarile celorlalti. Dar imi revin, ma simt ca in recuperare dupa boala, cand incet-incet iti revin puterile si stii ca vei fi mai puternic decat inainte. E incredibil sa iti pui pentru prima oara intrebarea: “bine, dar daca nu are exista nimic si nimeni care sa ma influenteze, ce as alege EU?” sau, mai simplu, “ce vreau EU?”.

 

Stii, nu sunt experta in iubirea de sine, dar o recunosc in altii, simt ce face pentru mine si, ca o persoana ne-experta, am studiat-o indeaproape. Acest lucru ma ajuta poate sa articulez mai bine pentru alti ne-experti idei despre iubirea de sine, decat cei care o practica pentru ca e deja parte din ei.

 

Asadar, iti dedic acest articol cu drag tie, ne-experto sau ne-expertule in iubirea de sine si, in cele din urma, mi-l dedic si mie. Si iarta-ma pentru tonul usor prafuit de tristete, insa astazi am ratacit voiosenia si umorul, cred ca au cazut dupa dulap, si nu am puterea sa dau dulapul la o parte ca sa le iau de acolo.

Dar stii ce? Ma iubesc si de aceea nu ma voi forta sa dau bine, ci voi spune ce simt, cum simt si cat simt. Asa sa faci si tu. E eliberator si iti multumesc ca imi permiti sa astern pe hartie gandurile asa cum vin. Te iubesc. Tu te iubesti?

 

Am mai scris despre puterea iubirii de sine intr-un articol precedent si despre semne ca nu te iubesti suficient in altul. Hai sa vorbim acum despre ce sa faci sa-ti fie bine si sa iti arati tie ca te iubesti. Consider ca cu cat exersam mai mult, ele devin naturale si ajung sa se simta atat de bine, incat vor fi parte din tine (stii cat de pasionata sunt de obiceiuri si capacitatea noastra de a ne schimba).

1. Asculta-ti intuitia: ce iti zice busola interioara?

Poate suna trivial, dar pot spune din experienta ca de fiecare data cand nu am asculta ‘senzatia din stomac’, n-a iesit bine. Am actionat de multe ori din ratiune, ignorand, ba nu, innabusind sentimentul neplacut, care ma avertiza ca o alarma ca ar trebui sa aleg diferit. Ai incredere in busola ta interioara, a fost pusa acolo din fabricatie, toate modele o avem. Ea are grija de tine si se bazeaza pe mult mai multe informatii decat ratiunea cand te sfatuieste asupra unei decizii. Eu o consider o comoara si nici nu o mai contest si am incetat sa incerc sa o inteleg. Doar am incredere.

 

2. Cunoaste-ti valorile: ce e important pentru tine?

Cand nu ai valori clare, spui ‘da’ la ceea ce poate nu te reprezinta. E o dovada de iubire de sine sa iti respecti valorile. Te simti mult mai bine in pielea ta cand dovedesti integritate, cand nu iti schimbi valorile in bataia vantului, cand comportamentul tau este o oglindire a lucrurilor in care crezi si te reprezinta, oricare ar fi acelea: corectitudine, harnicie, compasiune, respect, familie, prietenie, iubire, comunitate, etc.

 

3. Ai claritate: ce iti doresti?

Nu cred ca pot sa subliniez suficient acest punct 3. Pare o intrebare simpla si usor de raspuns, dar multi dintre noi nu pot raspunde. Cand ai claritate asupra dorintelor tale, oricat de ciudat ar suna, Universul chiar va conspira sa iti indeplineasca voia. Insa cand nu iti e tie clar, nu vei sti ce decizii sa iei sau vei lua decizii contradictorii. Fa-ti aceasta favoare sa iti clarifici dorintele si ce te face fericit(a).

 

4.  Comunica-ti nevoile natural si fara retineri

Cei de langa tine, nici macar partnerul de viata, nu citeste gandurile. Tu esti singurul sau singura in contact direct cu nevoile tale, asa ca exprima-le cu relaxare si iubire, spre deosebire de incrancenare si resentiment, si asteapta. E greu la inceput sa ‘ceri’ sau sa ‘te deschizi’, dar odata ce o faci, vei vedea ce frumos incep sa-ti fie satisfacute nevoile. Incearca ceva de genul: “mi-ar placea sa…”, “as avea nevoie de…”, “ce frumos ar fi sa…”.

 

5. Intelege faptul ca esti demn(a) de dragoste

Am mai spus: esti o fiinta perfecta. Perceputele defectele sunt doar niste etichete care acopera fiinta luminoasa din interior care esti tu. Scapa de foitzele de ceapa din jurul tau si lumineaza lumea la capacitatea ta maxima. Numai prin faptul ca poti darui atata iubire in jur, te face demn(a) de iubire. Parol, Zitzo! Lasand gluma la o parte, intelege ca ai toate motivele sa te iubesti si sa fii iubit(a). insa poti primi iubire cu adevarat atunci cand te iubesti pe tine cu adevarat. Si nu ai niciun motiv sa nu ?.

 

6. Accepta si integreaza complimente

Ia complimentele ca atare, nu incerca sa raspunzi cu un alt compliment, nu incerca sa te scuzi, nu incerca sa diminuzi complimentul. Un “multumesc” gratios e perfect. N-o sa uit niciodata cand o profesoara l-a sunat pe tata sa ma laude: “ce copil bun, silitor, cuminte, iubita de toata lumea, etc.”, la care tata raspunde: “stiu”. Hahahaaa! Scuza-mi expresia, mie mi-a picat fata… insa mi-a placut atat de mult sentimentul din spatele acestui raspuns: liniste, siguranta si iubire. Tu poti sa accepti un compliment astfel?

 

7. Ai grija de tine

Acorda-ti timp pentru ce iti face bine, orice ar fi acest lucru. Ba chiar programeaza-ti daca e nevoie. Si 15 min pe zi e mai mult decat nimic. Fa ce iti sopteste inima: o baie fierbinte, o plimbare prin parc, citeste o revista, mediteaza, miroase o floare, uita-te la un film, suna un prieten… orice orice orice. Pentru ca aminteste-ti: ce e bine pentru tine, e bine pentru intreaga lume si nu poti darui dintr-o cupa goala, asa ca ai grija sa iti umpli cupa. Cum doresti tu. In fiecare zi.

 

In final…

Aceste 12 sugestii sunt preluate dintr-un poster, deci nu imi apartin, dar le impartasesc cu tine, ca mi se par valoroase:

 • Daca nu se simte bine, nu fa acel lucru
 • Spune exact ceea ce simti
 • Nu mai incerca sa-i multumesti pe toti
 • Nu vorbi niciodata rau la adresa ta
 • Nu renunta niciodata la visurile tale
 • Nu-ti fie frica sa spui ‘nu’
 • Nu-ti fie frica sa spui ‘da’
 • Fii bun(a) cu tine
 • Elibereaza-te de ce nu poti controla
 • Ferest-te de drama si negativitate
 • Iubeste

 

Cam asa sta treaba. Sincer, mi se pare ca atunci cand te iubesti pe tine, nicio greutate nu e prea grea, nicio grija nu e prea ingrijoratoare, nicio suparare nu e prea suparatoare. Iubirea de sine insula ta de siguranta, pe care nu numai ca o meriti, dar e deja prezenta in tine, trebuie doar sa o dezvelesti. Ai dezvelit-o?

 

 

 

 

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.