a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

    No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Sanatate & Stare de Bine  > 11 pasi pentru a crea o rutina zilnica de exercitii

11 pasi pentru a crea o rutina zilnica de exercitii

Nu exista niciun dubiu ca activitatea fizica e esentiala pentru sanatatea ta. Nu exista niciun specialist care sa spuna: nu face sport, nu e bine pentru tine, cu exceptia cazului in care e vorba de o afectiune si trebuie sa ai grija. Dar chiar si in majoritatea acelor cazuri, exista tipuri de exercitii care pot fi ajustate la ‘limitarile’ corpului ca sa imbunatateasca starea de sanatate.

 

Acum ca orice dubii reziduale au fost eliminate, sa ne concentram asupra felului in care introducem sportul zilnic in vietile noastre ocupate, ambitioase, in mod constant ‘distrase’ si intrerupte din toate partile, cu program neregulat… de high-performers. Suna complex, dar stii exact la ce ma refer.

 

In primul rand, iata ce mi-a adus mie workout-ul zilnic (si de fapt tuturor celor care si-au creat acest minunat obicei):

 

1. Am slabit (normal!), dar scaderea a depins mult si de ce am mancat (evident!).

2. Corpul meu si-a schimbat forma, adica s-a ‘asezat’ frumos, incat parea ca am slabit inainte ca acest lucru sa se fi intamplat propriu-zis. Si am primit confirmare si felicitari din exterior. Interesant!

3. Am incetat sa simt durere sau disconfort dimineata la trezirea din somn (cu exceptia febrei musculare, unul din sentimentele mele preferate de pe acest pamant). Reluand… durerea de spate, incheieturi, gat si cap au disparut si anume in cateva zile. Neasteptat si… de bun augur.

4. Nivelul meu de energie a crescut. A crescut! Desi prin sport pierzi energie, am simtit ca pot face si mai multa activitate fizica in timpul zilei si in mod natural am inceput sa merg, sa urc scarile, sa biciclez (?), sa inot mai mult.

5. Mi s-a ridicat ceata de pe creier. Si ma refer la ceata de dimineata, la cea de dupa pranz, la cea de dupa un eveniment stresant sau coplesitor. Sunt mult mai prezenta, concentrata si capabila sa imi folosesc toate resursele interioare, acasa, la servicel, in relatiile mele, in momentele importante si frumoase… care se tranforma in amintiri de tinut minte toata viata.

[thrive_lead_lock id=’15572′]

6. Mi-a crescut increderea in mine! Cand am terminat prima serie de workout-uri (numita Insanity), m-am simtit cea mai tare, adica ca eu pot face orice: Daca pot face Insanity, nimic nu imi sta in cale pe lumea asta!

7. SENZATIA! Doamne, senzatia aceea de dupa workout: muschii incalziti pulsand, siroaiele de transpiratie curgand, respiratie intensa care incet se calmeaza… toti hormonii fericirii inundandu-ti corpul. Sentimentul de satisfactie, reusita si succes, toate in acelasi timp… ASTA ma determina sa continui, am devenit dependenta de acest sentiment. Simte odata si nu te mai poti intoarce.

 

Nu e nevoie sa mentionez ca oamenii reactioneaza altfel (in sensul pozitiv) la tine, pentru ca TU TE SCHIMBI. Te simti din ce in ce mai bine, arati din ce in ce mai bine, si, crede-ma, devii o persoana din ce in ce mai buna, pentru ca, simtindu-te bine si investind in tine, ai mai mult de oferit celorlalti  si vei atrage persoane care rezoneaza cu noul tau vibe bun (vibratie inalta).

 

Si, scuze ca iti spun, dar nu poti fi un high-performer pe termen lung daca nu ai grija de corpul tau. In plus, sportul iti creste productivitatea (yeah!).

 

“Diana, vreau si eu toate astea, cum fac?”

 

Iata cei 10 pasi de aur:

 

1. Identifica-ti motivatorul #1 pentru care vrei sa faci asta: sa slabesti, sa-i impresionezi pe altii, sa fii sanatos/ sanatoasa si sa nu mai simti durere, sa intri in rochia din liceu, sa fii un model pentru copiii tai, sa te simti atragator/ atragatoare cand te dezbraci pentru sex (sau cand esti dezbracat(a)…), etc. Orice rezoneaza cu tine si iti creste bataile inimii. Deci care e?

2. Asociaza un sentiment cu motivatorul tau: succes, iubire, entuziasm, bucurie, pace interioara, mandrie, incredere in sine. Simte acel sentiment cu putere si conecteaza-te cu el.

3. Vizualizeaza-te in situatia viitoare cand traiesti acel sentiment, inchide ochii, respira si adu-l in prezent. Crede-ma, acel sentiment e deja in tine, deja ti-ai atins obiectivul, tu ESTI DEJA CE CREZI CA VREI SA DEVII. Aceasta este starea care iti va aduce rezultatele dorite. Atragi ceea ce esti. De aici o poti lua doar in sus.

4. Alege o activitate fizica care iti place. E FOARTE important. “Dar Diana, eu urasc activitatea fizica cu totul”. Acest lucru e doar in mintea ta. Corpul tau adora si are nevoie de exercitiu, doar ca tu ii ignori semnalele (kg in plus, durerile pe ici, pe colo, amorteala, durerile de cap, moleseala… iar astea sunt doar inceputul). Odata ce incepi, vei vedea cum corpul de abia asteapta ?. Deci, ce-ti place: mersul pe jos, biciclatul, inotul, yoga, Zumba, dansul prin casa, dansul oriental, alergatul, aqua-gym…? Care te ‘coafeaza’?

5. LEAGA-L DE UN OBICEI DEJA EXISTENT: fie ca iti faci rutina dupa ce te speli pe dinti sau dupa ce iti bei cafeaua sau apa cu lamaie (ca mine) sau dupa ce iti impachetezi pranzul sau cand ceasul bate ora 12:00 si iesi in pauza de pranz sau orice alt obicei zilnic pe care il ai deja. Acest obicei va fi un reminder pentru noul obicei pe care vrei sa il formezi. Crede-ma ca functioneaza!

6. Decide cum vrei sa incepi si INCEPE CU PASI MARUNTI, cu obiective realiste, ca sa eviti dezamagirea. De exemplu: mers pe jos de 3 ori pe saptamana, timp de 30 minute sau urcat scarile pana la etajul 5, 1 data/ zi in prima saptamana.

7. Gaseste un ‘tovaras care sa te traga la raspundere’ (accountability buddy), fie cineva care incepe cu tine sau care a trecut prin acest proces, in care ai incredere si pe care nu vrei sa il dezamagesti. Cineva caruia sa ii pese in mod autentic de succesul tau.

8. Programeaza-ti workout-ul! Nu pot sa pun in cuvinte cat este de important acest lucru. Pune in agenda, in calendar, pe usa frigiderului, pe oglinda de la baie. Alege un moment cand exista putine sanse sa fii distras(a), cand ai control asupra programului, cand iti iei angajamentul fata de tine ca vei ‘lucra’. Pentru mine dimineata functioneaza cel mai bine.

9. Creste-ti intensitatea sau durata rutinei la un interval regulat (1-2 saptamani).

10. Scrie-ti in jurnal cum te simti fizic si mental: inainte sa incepi, apoi de fiecare data cand iti ‘imbogatesti’ rutina. Dupa o luna, uita-te inapoi si citeste ce ai scris. Buna treaba!

11. Sarbatoreste fiecare succesuletz cu un masaj, o zi la spa, cumparandu-ti ceva pentru tine, ORICE iti aduce bucurie. O meriti!

 

In final, ceea ce nu ma asteptam sa se intample, e ca un obicei bun atrage dupa sine alte obiceiuri bune. Cu cat am castigat mai multa motivatie si forta interioara, am reusit sa scap de dulciuri, apoi de indulcitori artificiali, apoi de alta alimente care nu-mi faceau bine. Pur si simplu am inceput sa mananc mai sanatos, pentru ca asta imi cerea corpul si primea ‘bine’.

 

Pe bune acum, eu nu sunt un super-erou si am reusit. Fac exercitiu zilnic si imi e greu sa ascund cat mi-s de mandra de mine. Mereu povestesc celor din jur si ma bucura ca ii pot inspira si pe altii. Fa-o si vei deveni si tu un model! Am incredere maxima in tine.

 

Ai inceput? Ce mai astepti?[/thrive_lead_lock]

 

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.