a

A website full of resources about your well being.

a

Latest Articles

  No posts were found.

Subscribe

AHA Community > Sanatate & Stare de Bine  > Arta de a lua decizii – 1 exercitiu esential cand esti in fata unei decizii importante

Arta de a lua decizii – 1 exercitiu esential cand esti in fata unei decizii importante

Nu stiu daca a trebuit vreodata sa iei vreo decizie importanta… HA HA HAAA! Bineinteles ca a trebuit si bineinteles ca va mai trebui. Poate chiar acum te afli la rascruce de drumuri, in situatia sa iei o decizie importanta, care are “greutatea” de a defini viata ta de acum incolo.

Nu ma refer la decizia intre latte sau cappuccino, cizmele negre sau cele crème, vacanta in Grecia sau Spania, ci la decizii legate de schimbari in cariera, de a intra sau iesi dintr-o relatie, de a te muta in alt oras sau alta tara, de a avea copii, etc.

Decizii de viata.

 

Tony Robbins zice ca “suntem rezultatul sumei deciziilor noastre de pana acum”. Ce cred eu?

 1. Ca viata e plina de decizii mici si mari (si toate marimile dintre).
 2. Ca deciziile trebuie sa fie ALE TALE, nu ale altora, chiar daca ei te iubesc si iti vor binele.
 3. Ca e nevoie sa accepti incertitudinea, caci niciodata nu vei avea toate informatiile.
 4. Ca neluarea unei decizii te tine in loc.
 5. Ca o decizie luata dintr-o energie buna, are rezultatele cele mai bune.

 

Hai sa vorbim olecuta despre punctul #5, pentru ca am promis “1 lucru esential” in titlu si sa ma arat om de cuvant.

 

Daca te uiti in urma la viata ta, gandeste-te la o decizie pe care ai luat-o cu toata inima, care “s-a simtit bine” si ai imbratisat-o cu toata fiinta ta. Ai simtit entuziasm sau nerabdare sau liniste, si, intr-un fel inexplicabil, sustinerea universului.

Care a fost rezultatul deciziei tale?

 

Iar acum gandeste-te la o decizie luata intr-un moment de furie, tristete sau neincredere in propria persoana. Decizia ti-a oferit un sentiment greoi sau neplacut sau “lipicios”, nu “s-a simtit bine”.

Care a fost rezultatul ACELEI decizii?

 

Ce sa retii: Niciodata sa nu iei o decizie cand simti furie, suparare, tristete, neliniste, presiune sau neincredere. Ia orice decizie dintr-un loc al iubirii.

 

Busola ta interioara STIE ce e cel mai bine pentru tine. Nu cauta in afara, ca… o sa tot cauti si doar vei avea impresia ca ai gasit. Raspunsul vine din interiorul tau si e deja acolo, nu trebuie decat sa il scoti la suprafata. Insa pentru a auzi, vedea sau simti mesajul din interior, e nevoie sa te conectezi cu tine si sa vibrezi la nivel de iubire. Unii ii spun intuitie.

 

Bine, si cum “ma conectez” cu mine?

Uite un exercitiu pe care l-am invatat de la profesoara mea de yoga Christina (@christinaryoga), o yogi pana in maduva oaselor si un om extraordinar:

1. Observa

 • Ce simti acum: ce sentimente te incearca? E momentul bun sa iei o decizie? Daca nu… asteapta si creeaza starea necesara

2. Eleveaza-ti starea

 • Fa ceva care te bucura, iti aduce o stare de bine si relaxare: poate fi exercitiu fizic, muzica faina, plimbare prin natura, orice ooorice vrei tu (eu am stara elevata la sfarsitul unei zile in care fie simt ca am facut ceva bun pentru cineva, fie am realizat ceva care imi place pentru business-ul meu, fie am invatat ceva nou care m-a ajutat sa cresc ca om)
 • Petrece timp cu o persoana care te incarca pozitiv, te face sa te simti bine cu tine si fata de care ai sentimente frumoase
 • Mediteaza

3. Testeaza

 • Aseaza-te in liniste si singuratate, inchide ochii si respira; stai pana simti ca te-ai relaxat complet
 • Spune ceva care este adevarat 100%, de exemplu “soarele rasare la est” cu toata convingerea de 20-30 de ori; constientizeaza EXACT cum se simte cand spui ceva adevarat: Ai muschii relaxati sau tensionati? Respiri cu usurinta sau sacadat?
 • Respira si elibereaza-te de afirmatia precendenta
 • Apoi spune opusul a ceea ce ai spus initial, de exemplu “soarele rasare la vest” cu toata convingerea de 20-30 de ori; constientizeaza cum se simte un neadevar: Ai vreo greutate in plexul solar? Muschii tensionati? Respiri mai rapid?
 • Si respira de cateva ori adanc – acum stii diferenta dintre cum se simte un adevar, respectiv un neadevar in corpul tau

Nota: Corpul reactioneaza diferit cand spui ceva neadevarat: pentru unii dintre noi muschii se tensioneaza, respiratia se schimba si/ sau simtim o greutate in inima sau plexul solar. Acest exercitiu te ajuta sa observi cum se simte in corpul TAU un neadevar, pentru ca apoi sa poti afla informatia pe care o doresti. Dupa ce ai realizat cum se simte un adevar, respectiv un neadevar in corpul tau, poti verifica cum se simte cand spui ca ai luat decizia intr-un sens, respectiv in sensul opus.

4. Afla

 • Inchide ochii (daca nu erau deja inchisi) si spune cu toata taria si convingerea de care esti in stare ca ai luat decizia intr-un sens: “traiesc in Germania, traiesc in Germania”, de 20-30 de ori si vezi cum se simte
 • Respira si elibereaza-te de afirmatia precendenta
 • Inchide ochii (daca nu erau deja inchisi) si spune cu toata fiinta ta ca ai luat decizia in sensul opus: “traiesc in Romania, traiesc in Romania”, de 20-30 de ori si vezi cum se simte
 • Fa exercitiul aceste de mai multe ori, insa doar dupa ce ti-ai elevat starea: ce iti spune corpul tau?

Ce informatii ai primit? Care este decizia care se simte ca un adevar in corpul tau?

 

Asadar:

 1. Nu lua decizii cand simti furie, tristeste… sau orice sentiment greoi. Ia decizii doar dintr-o stare elevata, din iubire.
 2. Ridica-ti starea de spirit inainte sa iei o decizie.
 3. Contecteaza-te cu tine si afla raspunsul in interior.

 

Ai tot ce-ti trebuie. Ce mai astepti?

 

Diana Firican

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.