Chiar crezi ca esti lenes? – 6 moduri de a inceta sa (cum zicem noi) procrastinezi
Daca mi se plange lumea de ceva, e ca si-au propus ceva si nu au finalizat. Aud cuvantul “procrastinare” din toate partile. Aproape ca-l uzam.
Sunt foarte norocoasa ca am imprejur oameni destepti, talentati, capabili, care doresc sa schimbe lumea, insa se impiedica de ceea ce azi numim procrastinare.
Pun pariu ca daca intreb intr-o incapere de 100 de oameni: “cine de aici procrastineaza?”, 97.5% vor ridica mana.
Cum te simi cand procrastinezi?
Si nu numai ca procrastinam, dar mai avem si sentimente “nasoale” vis-à-vis de acest lucru: ne simtim vinovati, ne pierdem increderea in noi si nu ne place de noi deloc.
In plus (ca nu e suficient):
- Dimineata ne e frica ca vom procrastina
- In timp ce procrastinam, suntem nervosi pe noi sau agitati si oricum nu ne bucuram de nimic
- Dupa ce procrastinam, regretam
Toate aceste sentimente deosebite si treaba tot nu e gata si obiectivul tot nu e atins. Procrastinarea conduce cu 100-0.
Iata ce se intampla: nu procrastinezi pentru ca esti lenes, nedisciplinat sau nu esti suficient de bun.
Deci, de ce procrastinezi?
Procrastinezi din cauza unuia dintre aceste motive, si nici unul nu e lene.
- Ai prea multe obiective.
- Nu esti suficient de pasionat (nu te agita, citeste mai departe).
- Iti e fricuta de esec.
- Obiectivul este coplesitor.
- Iti lipseste o resursa.
- Nu aloci timp pentru procrastinare.
1. Ai prea multe obiective.
Da, stiu ca esti extrem de capabil, ca ai multa talente care trebuie folosite, insa daca iti diluezi atentia, energia, banii, capacitatea mentala si emotionala in multe directii diferite, nu onorezi niciunul dintre obiectivele tale.
Alege 1 obiectiv, nu 3, nu 3. U.N.U.L. Si arata-i tu ce poti!
2. Nu esti suficient de pasionat
Nu te judeca nimeni, e mai mult o trezire la realitate. Iti PLACE ce faci? Esti entuziasmat cand te gandesti la obiectivul final? Te face sa VIBREZI?
Cand am inceput antreprenoriatul, am pornit-o cu 3 business-uri (deja incalcand #1), pe care le-am numit fandosit “work-streams”: Smoovster, un program care ajuta oamenii care se muta in strainatate, LUVS, educatie si coaching pe relatii si predat yoga.
Am zis sa ma concentrez pe Smoovster, pentru ca parea cel mai promitator financiar. Am creat continut de valoare, am scris 3 carti, am facut multe video-uri, site, social media. Cand a inceput carantina… nu mai puteam sa ii intreb pe oameni “vrei sa pleci in strainatate?”, asa ca am decis sa imi permit sa lucrez la LUVS.
DOAMNE! Ce schimbare de energie! Ce entuziasm! Cata creativitate si ide noi! Cu ce usurinta lucrez la asta. Pot sa numesc entuziasm si pasiune? Cu siguranta.
Alege un obiectiv care sa te scoata din mormant sa lucrezi la el.
3. Iti e frica de esec.
Acest punct a fost adaugat de sotul meu George, cand ma laudam lui cu ideile mele. O sa incerc sa il explic.
M-am inscris la summit-ul Lasting Love si am trimis speech-ul meu inregistrat care explica conceptul LUVS pentru imbunatatirea relatiilor. L-am ascultat saptamana aceasta (mai 2020) si nu pot sa spun decat #esec. Sunetul a fost ingrozitor, iar vocea mea atat de molesita ca era sa adorm EU la propria mea prezentare.
M-au trecut toti fiorii la inceput, insa apoi am avut o revelatie: acum, daca as trimite o inregistrare ar fi de 10 ori mai buna, ca sunet, abilitati de prezentare, continut! Aceasta prezentare devenise o dovada clara a progresului meu.
Fara acest #esec, nu as fi castigat aceste abilitati si nici nu mi-as fi dat seama de evolutie.
Nu incerca sa eviti esecul, ci PROPUNE-TI sa esuezi de multe ori, de cel putin 3 ori pe saptamana. Ti se va schimba perceptia complet!
Ce fel de esecuri: rateaza o intalnire, fa o greseala intr-un email, da cafea pe bluza inainte de un meeting, etc.
Vei fi MULT mai relaxat. Nu te mai lua asa in serios si lumea te va placea si mai mult decat acum.
“Ce, esti nebuna? Daca nu sunt perfect, o sa ma simt ingrozitor. Lumea se va termina.”
Doar incearca!
4. Obiectivul tau este coplesitor
Stiu ca vrei sa castigi 1 bilion de euro, sa vorbesti in fata a 1 bilion de oameni, etc. si e super! E super sa ai viziuni MARI.
Dar, acest obiect poate sa se simta ca prea mare. De unde incepi? Daca semeni cu mine, daca primesti doar 77 de likes la o postare sau ai mai putin de 1 abonat nou pe zi, te simti ca naiba…
Sotul meu George tocmai finalizeaza propriul lui curs online despre Business Glossaries. A lucrat aproximativ 120 de ore la el si este de o calitate excelenta.
Intr-o zi vine la mine si zice “obiectivul meu este sa vand 10 cursuri”. OK… cand am auzit, am incercat sa raspund cu compasiune si sa nu divortez ca e un om cu ambitii asa mici. Dar ce crezi? A vandut deja mult mai multe de atat in perioada de pre-sale si fiecare curs vandut peste cele 10 se transforma intr-o sarbatoare in casa noastra.
Daca si-ar fi propus sa vanda 100 de cursuri, probabil ca acum (cu 3 zile inainte de sfarsitul perioadei de pre-sale) s-ar simti ingrozitor.
Imparte-ti obiectivul in cei mai mici pasi posibili si apoi sarbatoreste ca un nebun fiecare reusita de parca ai fi atins obiectivul cel mare, ala cu bilioanele (iuhu! Am scris un email de 2 propozitii! #aplauzefrenetice).
Nu, nu te vei culca pe o ureche, ci vei avea mai multa energie si vei opera din abundenta, si nu din frica si sentimentul de ‘lipsa’ si ‘neajuns’, ca pana acum.
5. Iti lipseste o resursa.
… de care ai nevoie ca sa continui.
Asta e interesanta. Ma trezesc cateodata ca nu fac ce mi-am propus pentru ca nu stiu cum. Asta inseamna ca imi lipsesc cunostintele sau abilitatea. Iar asta inseamna ca am nevoie sa obtin cunostintele sau abilitatea.
Iar inainte sa mai cheltui inca >10,000 euro pe alte cursuri, suna un prieten si cere-i un sfat, cauta un video gratis pe YouTube sau pur si simplu petrecere timp facand brainstorming de idei.
De multe ori… pardon, de cele mai multe ori, lucruri sunt mai simple decat credem. Doar ca ne place noua sa le complicam.
Identifica ce resursa iti lipseste ca sa continui: cunostinte, bani, o echipa, un partener, o abilitate? Cum vei face rost de ea?
Nota nu foarte de subsol: Daca nu stii CARE e pasul urmator, revino la punctul 4. Daca nu ai chef sa faci partea asta de treaba, reciteste punctul 2 sau gaseste pe cineva sa o faca pentru tine, daca e posibil.
6. Nu aloci timp pentru procrastinare.
Ia zi-mi, esti genul de persoana care vrea sa fie productiva de la 5 dimineata pana la 11 noaptea, si eventual, in timp ce dormi sa gasesti solutii la problemele nerezolvate de pe parcursul zilei?
A, si vrei sa si meditezi, sa faci sport, sa scrii in jurnal, sa citesti, sa ai activitati sociale si sa faci toate acestea perfect, fara sa clipesti sau sa transpiri si cu un zambet voios si relaxat pe fata? Si sa si inveti chineza ca hobby?
Sorry, dar nu esti Chuck Norris.
Aloca timp pentru ce definim noi ca “procrastinare”, ceea ce stiinta numeste relaxare, detasare si incarcarea bateriilor. Daca e nevoie, forteaza-te sa faci asta. Blocheaza timp pentru asta, citeste carti (nu, nu de dezvoltare personala), urmareste o comedie sau uda-ti florile (daca nu se transforma in to-do stresant, ca la mine).
Nu trisa, nu ma refer la 15 minute, ci la 2 ore pe zi. Lasa creierul sa respire. Vei fi mult mai proaspat, creativ si productiv apoi.
Deci, care erau cele 6 motive pentru care ‘procrastinezi’?
- Ai prea multe obiective.
- Nu esti suficient de pasionat.
- Iti e fricuta de esec.
- Obiectivul este coplesitor.
- Iti lipseste o resursa.
- Nu aloci timp pentru procrastinare.
Ce e de facut?
- Alege un obiectiv.
- Alege un obiectiv la care ai lucra si in viata de apoi.
- Planuieste sa ai 3 esecuri pe saptamana (nu glumesc!).
- Imparte obiectivul mare in pasi mici, ‘actionabili’ si sarbatoreste fiecare mini-reusita.
- Identifica ce resursa iti lipseste si du-te dupa ea.
- Aloca timp pentru procrastinare, nu 15 minute, si 2 ore pe zi. Nu trisa!
Vezi ce se intampla.
Tu cu care te confrunti?
Cu multa dragoste,
Diana
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.